Sfatul specialistului

Am selectat o serie de întrebări comune ale pacienţilor noştri:

Cum îmi dau seama că am o problemă cu auzul?
De cele mai multe ori pierderea de auz se instalează gradual, fară disconfort sau durere. Membrii familiei adesea se învaţă cu situaţia şi se adaptează fără măcar să îşi dea seama. Iată câteva întrebări care să te ghideze în a identifica dacă ai o problemă cu auzul:

  • Îi rog adesea pe oameni să repete ce au spus?
  • Îmi este greu să urmăresc conversaţiile care implică mai mult de două persoane?
  • Îmi este greu să înţeleg ce spune o persoană care nu se află în faţa mea?
  • Unele persoane mormăie când vorbesc?
  • Aud mai greu în locuri aglomerate, de exemplu la magazin, la restaurant, la biserică sau în sala de şedinţe?
  • Îmi este greu să înţeleg ce spun femeile şi copiii?
  • Dau volumul la televizor sau la radio mai tare decât ceilalţi?
  • Aud bâzâituri sau sunete în urechi?
Dacă aş avea o pierdere de auz, n-ar fi observat medicul de familie?
Multe persoane cu dificultăţi de auz aud bine în medii liniştite (cum este şi cabinetul medical), aşa că medicului îi este greu să îşi dea seama dacă ai o problemă. Doar un audiolog poate determina cât de complexă este pierderea de auz, dacă ai nevoie de un aparat auditiv şi ce model îţi este potrivit.
Care sunt cauzele pierderii de auz?
Există mai multe cauze. Printre cele mai importante se numără zgomotul, infecţiile, predispoziţiile genetice, defectele din naştere, infecţiile la nivelul capului său al urechilor, îmbătrânirea, reacţia la medicamente sau la tratamentul împotriva cancerului.
Pierderea de auz îi afectează doar pe oamenii în vârstă?
Pierderea auzului nu ţine cont de vârstă. Poate surveni oricând. De fapt, cele mai multe persoane care suferă de pierdere de auz au mai puţin de 65 de ani. În medie aproximativ 10% din populaţia unei ţări suferă de diverse grade de pierdere de auz. În SUA sunt 6 milioane de deficienţi de auz cu vârste între 18-44 de ani şi în jur de 1 milion şi jumătate sunt de vârstă şcolară.
Ce profesii prezintă un risc ridicat de pierdere a auzului?
Meseriile cu cel mai ridicat risc îi vizează pe muncitorii din fabrici, fermieri, profesori, constructori, poliţişti, pompieri, lucrătorii din industria grea, personalul din armată, muzicienii şi profesioniştii industriei de divertisment.
Ce activităţi sunt periculos de zgomotoase?
Concertele de muzică, cinematografele, cluburile de aerobic, evenimentele sportive, folosirea bărcilor cu motor, a motocicletelor, sistemele audio puternice instalate la maşini.
Există vreo operaţie sau vreun tratament pentru pierderea de auz?
Doar 5% dintre cazurile de pierdere de auz la adulţi pot fi îmbunătăţite cu ajutorul medicaţiei sau chirurgical. Majoritatea persoanelor, 95%, reuşesc să audă din nou apelând la un dispozitiv medical, aşa cum este aparatul auditiv.
Purtarea unui aparat auditiv mă va face să arăt bătrân sau handicapat?
Multe persoane care ştiu că suferă de pierdere de auz sunt prea ruşinate sau se simt vulnerabile dacă recunosc că au o problemă. Vestea bună este că cei din jurul tău sunt mai puţin conştienţi de faptul că porţi un aparat auditiv. Mai ales că multe dintre aparate sunt foarte discrete. Tunsoarea te poate ajuta şi ea.Realitatea este că o pierdere de auz netratată este mai evidentă decât purtarea aparatului. Dacă zâmbeşti sau dai din cap când nu înţelegi ce se spune, cei din jur vor constata imediat că ai o problemă de auz. Purtarea aparatului îţi va îmbunătăţi calitatea vieţii şi te va feri de momente jenante ca cele din trecut. Nimeni nu întreabă de ce auzi, ci de ce nu auzi! Iar dacă ţii la aspect, trebuie să afli că aparatele moderne sunt construite să respecte cele mai stricte cerinţe estetice ale pacienţilor. Aparatele auditive Complet-In-Canal sunt atât de mici şi de ascunse în ureche încât au fost denumite „aparatele invizibile”. Starkey este prima companie din lume care a fabricat aparate în canal.
Cum îmi va îmbunătăţi calitatea vieţii un aparat auditiv?
Compensarea pierderii de auz cu un aparat auditiv iţi poate transforma viaţa în adevăratul sens al cuvântului. Un sondaj ce a implicat oamenii care poartă aparate auditive şi apropiaţii lor a arătat faptul că aparatele auditive joacă un rol foarte important pentru starea de bine a persoanei din punct de vedere social, emoţional, psihologic şi fizic.Compensarea pierderii de auz îmbunătăţeşte:

  • relaţia cu partenerul
  • interacţiunea cu membrii familiei şi cu prietenii
  • uşurinţa în comunicare
  • performanţa la locul de muncă
  • senzaţia de control asupra propriei vieţi
  • rolul în societate
  • stabilitatea emoţională
Cum funcţionează aparatele auditive?
Aparatele auditive conţin, simplu spus, microfoane care transformă sunetul din jur în semnale electrice. Un amplificator măreşte puterea semnalului, apoi un receptor îl transformă înapoi în sunet şi îl direcţionează pe canalul urechii printr-un mic tub. Bateria este necesară pentru a alimenta aparatul cu energie şi pentru a permite amplificarea. Aparatele auditive de la Starkey sunt dispozitive medicale de ultimă generaţie care beneficiază de programare computerizată în funcţie de pierderea de auz. Ele se adaptează la specificul stilului tău de viaţă şi la mediul în care te afli.
Un aparat auditiv îmi va reda auzul normal?
Un aparat auditiv te va ajuta să percepi sunetele mult mai bine, chiar normal dacă pierderea este mai mică, însă nu vindecă pierderea de auz. Aparatele auditive Starkey te ajută să percepi sunetele slabe pe care înainte nu le-ai fi auzit şi împiedică sunetele puternice să devină inconfortabile. Abilitatea de a înţelege vorbirea va fi şi ea mult îmbunătăţită.
Voi putea auzi în locuri zgomotoase?
Aparatul auditiv nu poate şti ce doreşti tu să auzi, aşa că nu va elimina total zgomotele din jur. Aparatele auditive Starkey pot în schimb să reducă anumite tipuri de zgomote supărătoare. Astfel te vei bucura de o comunicare îmbunătăţită atunci când te vei afla într-un local ori când vei participa la o şedinţă sau la un eveniment social.
De unde ştiu să-l aleg pe cel care mi se potriveşte cel mai bine?
Există câţiva factori care determină aparatul auditiv potrivit pentru tine. Aceştia includ natura şi severitatea pierderii de auz, stilul de viaţa, activitatea la locul de muncă, dexteritatea şi nu în ultimul rând mărimea, forma şi starea de sănătate a urechii şi a canalului auditiv. Audiologul va fi în măsură să îţi indice care este cel mai potrivit aparat auditiv pentru tine.
Îmi puteţi spune ceva despre evoluţia tehnologiei?
Ca multe alte produse (televizoare, computere) aparatele auditive au fost supuse unei revoluţii tehnologice majore în ultimii 10 ani, revoluţie care s-a accelerat în special în ultimii doi ani. Soluţiile auditive Starkey oferă performanţe fără precedent pentru pacienţii din toată lumea. Noile aparate auditive au un sunet clar şi natural, un aspect modern, elimină ţiuitul şi oscilaţiile, asigură performanţe optime în zgomot, îmbunătăţesc conversaţia la telefon şi reţin date importante legate de timpul de purtare şi de durata de funcţionare a bateriei. Starkey investeşte în permanenţă în cercetarea şi dezvoltarea de noi tehnologii pentru sistemele auditive performante. Noi construim aparate auditive pe baza cerinţelor persoanelor care le poartă.
Există o perioadă de adaptare?
Evident. Majoritatea oamenilor au nevoie de o perioadă de acomodare de una până la patru luni pentru a se bucura pe deplin de ceea ce poate oferi un aparat auditiv. Beneficiile trebuie să apară încă din această perioadă de început. Dacă simţi că ceva nu este în regulă, cere sfatul audiologului tău.
Voi avea nevoie de un aparat auditiv la una dintre urechi sau la amândouă?
Purtarea a două aparate auditive, atunci când pierderea de auz o cere, este preferabilă unuia singur. Vârsta şi zgomotul tind să afecteze amândouă urechile. Audiograma însă poate arăta diferit pentru fiecare dintre ele. Dacă există o pierdere de auz la ambele urechi, vei avea mai multe beneficii prin purtarea bilaterală. Vei înţelege mai mult şi mai bine şi vei fi în stare să localizezi poziţia sursei sonore în spaţiu. Astăzi, două treimi dintre persoanele care află că au auzul slăbit aleg aparate auditive pentru ambele urechi. Ele raportează un nivel mai mare de satisfacţie decât la purtarea unui singur dispozitiv.
Cât costă un aparat auditiv?
Laboratoarele Starkey România oferă la ora actuală peste 80 de modele diferite de aparate auditive digitale de ultimă generaţie. Preţul lor diferă în funcţie de proprietăţile şi de tipurile lor. Aparatele auditive mai simple pot fi chiar compensate total prin Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru mai multe detalii despre modalităţile de achiziţionare apasă AICI.
Dacă am o problemă cu aparatul auditiv, există garanţie?
Bineînţeles. Garanţia tuturor aparatelor auditive Starkey este de doi ani.
În concluzie, dacă mi se pare că am o problemă cu auzul, ce ar trebui să fac?
Trebuie să-ţi faci programare la audiolog pentru o evaluare şi un test de auz. La centrele Starkey poţi beneficia gratuit de aceste servicii.
< INAPOI Afla cum cumperi >